DE FEM SINNENAS LEKAR
KÄNSELN
1. Aktivt kännande:
Barnen blundar och undersöker med känseln olika, välkända föremål. Prata om hur de känns när det gäller yta och form. Gör i ordning en ”känselpåse” av tyg, låt sedan barnen med känseln identifiera olika välkända föremål som finns i påsen.
Barnen ligger på golvet med kläderna på sig och blundar. Ledaren går omkring och berör kropparna lätt, exempel huvud, arm, ben, hand. Barnen ska ange var beröringen känns.
3. Vem är du?:
Barnen sitter på stolar med ansiktena framåt. Ett barn får en ögonbindel. Blindbocken ”känner” sedan igen kamraterna.
LUKTEN
1. Lek 1. Känner du igen lukten?
Barnen får med förbundna ögon lukta på och försöka identifiera tex delad lök, citron, pepparkakor, kanel, parfym (saker som hela barngruppen tål att lukta på).
2. Lek 2. Minns du årstiderna?
Prata med barnen om de olika årstiderna och försök tillsammans komma ihåg hur de doftar. samla ihop det ”årstidsdofter” som går att få tag på för tillfället. Lukta och njut tillsammans!
3. Lek 3. Luktfamiljerna;
Gör små paket med olika lukter i. Paketen ska två och två innehålla samma lukt som tex två, kaffe, kanel. Använd tunn gasbinda för paketen, så lukten tränger igenom. Ge barnen varsitt paket. När de är helt säkra på lukten i det egna paketet ska de försöka ta reda på vem som har fått det andra paketet med samma lukt och försöka para ihop sig två och två till ”luktfamiljer”.
SMAKEN
1. Lek 1. Vad smakar det?
De som vill delta i leken får en ögonbindel och får i tur och ordning smaka och identifiera tex olika mosade frukter, grönsaker, olika juicer, en sockerbit - en saltkaramell. Använd bara sådant som smakar bra.
2. Lek 2. Brödleken;
Barnen får smaka på olika sorters bröd tex hårt, mjukt, kaka. Låt sedan barnen blunda och be dem gissa brödsorten.
3. Lek 3. Beskriv hur det smakar;
Barnen doppar ett finger i något sött, salt, surt och bittert. Beskriv sedan smaken.
HÖRSELN
1. Lek 1. Hatten vandrar;
Barnen sitter i en ring på stolar. En hatt vandrar från huvud till huvud. På en överenskommen signal eller när musiken upphör stannar hatten på ett huvud och barnet får utgå från leken. Hatten vandrar sedan vidare
2. Lek 2. Pass upp på stolen;
Stolar placeras i en rad med ryggarna mot varandra. En stol mindre än antalet barn. Musiken spelar och barnen går runt stolarna med händerna på ryggen. När musiken upphör ska barnen sätta sig på varsin stol. Ett barn blir utan stol och får utgå. En stol tas bort och leken fortsätter.
3. Lek 3. Vem talar?;
Ett antal barn 3-4 stycken placerar sig bakom en uppspänd duk eller ett vält bord. Där ska de nu säga olika saker som klocka, mjölk, bil och de andra barnen gissar vem som talar. När barnen börjar bli säkra kan leken byggas ut med att rösterna förstärks.
SYNEN
1. Lek 1. Väggen;
Barnen tittar noga på en vägg. När de blundar tar ledaren bort eller ändrar på något föremål tex hänger en tavla snett. Flyttar om prydnadssaker eller tar bort en boll från en hylla som finns på väggen.
2. Lek 2. Träna observationsförmågan;
Barnen iakttar, blundar och tittar på föremål som ex ligger på golvet. Medan de blundar ändrar eller flyttar du på föremålen.
3. Lek 3. 10-20 föremål:
Lägg ut 10-20 föremål. Barnen delas in i grupper om fyra barn som gruppvis får studera föremålen. Ett mindre antal saker tas bort. Gruppen får åter komma fram och studera föremålen. Efter gruppsamtal får de tala om vad som saknas.
Text; Maria Molander ©️2017.09.09